• Home
  • Аз съм закръглена жена, която се осмели да облече бикини на плажа за първи път и ето реакциите

Аз съм закръглена жена, която се осмели да облече бикини на плажа за първи път и ето реакциите

За да бъдат наети на работа или да излязат да хапнат в заведение, хората с едро телосложение често са изправени пред дискриминация. Независимо дали е умишлено или не, погледите могат да бъдат нараняващи и да причинят комплекси у човека, който ги получава. Мари Саутард Оспина разказва за опита си да бъдеш закръглена жена на плажа в статия за Бустъл.

Резюме

Грософобията, нейното ежедневно въздействие: Свидетелството на Мари Саутард Оспина

Заради диктата на обществото по отношение на идеалното тегло, закръглените хора редовно се открояват. Въпреки че наистина голяма част имат здравословни проблеми, причиняващи наднормено тегло и затлъстяване, необоснованите негативни реакции са многобройни. Това явление илюстрира грософобията: враждебност към закръглени хора, основана на идеята, че тези хора са дебели по тяхна вина.

Грософобията, нейното ежедневно въздействие

Хапливи коментари, враждебни нагласи,  предизвикващи чувство за вина и погледи, изпълнени със съжаление…

Има много грософобски реакции от някои хора. Това явление се среща почти ежедневно от хора с наднормено тегло във всички области на техния живот. Всъщност закръглените хора се сблъскват с негативни забележки в медицинската среда, налагат им се диети (без да бъдат питани) или дори откази да дарят кръв, а в професионалната среда е по-малко вероятно да бъдат наети и да се получат повишение.

Ежедневно им е по-трудно да се обличат, да пътуват с градски транспорт, да имат право на животозастраховка.

Вивиан Гакиер, президент на асоциацията Allegro Fortissimo, за подкрепата и съдействие на хора с едро телосложение, свидетелства за усещането за „климат против мазнини“ във Франция и впечатлението, че борбата срещу затлъстяването се е превърнала в борба срещу хората с наднормено тегло.

За съжаление, грософобията е реалност и засяга всички, особено след демократизацията чрез социалните мрежи, където може да се видят стотици хиляди коментари, внемяващи на хората с наднормено тегло чувство за вина и обидно усещане. Жертвите на грософобия винаги са многобройни, вариращи от  известни личности до обикновени съвсем обикновени хора.

Мари Саутард Оспина, млада жена, разказва опита си като пълничка в статия за  Bustle .

Свидетелството на Мари Саутард Оспина

С наближаването на слънчевите дни и пътуванията до плажа много жени минават на диета. Обратно, Мари Саутард Оспина реши вместо това да се вдъхнови от тенденцията, че всяко тяло е тяло за плаж и че всеки трябва да се чувства достатъчно добре за себе си, за да се покаже по бански.

И така, докато беше на почивка в Испания, тя реши да облече за първи път бански от две части, показвайки извивките, целулита, стрии и  белези . Придружена от партньора си, тя се разхождаше по плаж, пълен с туристи, и забеляза няколко вида реакции. Някои бяха позитивни, хората бяха неутрални, не я гледаха и не й даваха широки усмивки, докато други бяха по-негативни.

Тя разказва за едно от най-поразителните негативни поведения за нея, това на няколко млади хора, които й се подиграха. Младият мъж я видя да минава и се усмихна, а след това принуди приятелката си също да я погледне. Тогава те открито й се присмяха.

За щастие, нейният опит не беше изцяло отрицателен, тъй като тя забеляза, че много жени със закръглена фигураа са облечени със същия вид бански и се пошегува, че през цялото това време тя сигурно е ходила на грешни плажове!

Leave A Comment