• Home
  • Ако усетите този симптом, докато пиете вода, това означава, че е възможно да имате диабет

Ако усетите този симптом, докато пиете вода, това означава, че е възможно да имате диабет

Ако усетите този симптом, докато пиете вода, това означава, че е възможно да имате диабет

Поддържането на оптимални нива на хидратация е жизненоважно за нашето здраве. Но един признак, свързан именно с консумацията на вода, може да бъде предупредителен знак за диабет. Ако с отпиването на първата глътка вода, усетите сладък вкус, това може да е тревожен симптом.  Диабетът засяга начина, по който тялото използва инсулина, което от своя страна влияе директно върху контролирането на нивата на кръвната захар, според Medical News Today. Когато не се лекува, заболяването води до повишаване на нивата на захарта в кръвта, което може да предизвика сладък вкус в устата. Усещането за плодов мирис и вкус в устата също може да се прояви като допълнение към този симптом.
В даден момент диабетът може да причини и усложнение, известно като диабетна кетоацидоза. Според Medical News Today това се случва, когато тялото вече не може да разгражда захарта, която му е необходима за гориво. И вместо това то започва да използва мазнини, което води до натрупване на киселини в тялото, известни като кетони. Освен сладникавия вкус, може да забележите още, че дъхът ви мирише на плодове. Диабетната кетоацидоза е потенциално животозастрашаващо състояние, но също така е и един от първите признаци на диабет. В някои случаи тя може да се окаже провокирана от определено заболяване, прием на оскъдно или обилно количество храна, което затруднява тялото при контролиране на нивата на кръвната захар. Ако усещате сладникав вкус на водата, причината за това може да е свързана с прием на определени лекарства, диета с ниско съдържание на въглехидрати, настинка или грип. Въпреки това, ако този симптом се прояви заедно с други симптоми, не отлагайте консултацията със специалист.

Според Medical News Today, други предупредителни признаци на диабет включват намалена способност за възприятие на сладкия вкус на храната, замъглено зрение, прекомерна жажда, прекомерно уриниране и повишена умора.  Ако се оплаквате от объркване, гадене, повръщане или коремни спазми и тези симптоми се проявяват заедно със сладък вкус в устата, вероятно те са признак на диабетна кетоацидоза.
Сладкият вкус в устата може да е признак и на други сериозни здравословни състояния. Увреждането на нервите, свързано с предишен инсулт или припадък, може да е причината за необяснимо сладкия вкус в устата ви, според Medical News Today. Някои пациенти съобщават за симптома, преди да бъдат диагностицирани с гастроезофагеална рефлуксна болест, причинена от натрупване на стомашна киселина в хранопровода – особено по време на бременност. И макар да е необичайно, някои форми на рак на белия дроб могат да повлияят на хормоналните нива и това да доведе до появата на сладък вкус в устата. Ако този симптом не отминава, най-добре е да се консултирате с лекар възможно най-скоро, за да се установи причината за неговата поява.  Важно: Статията е единствено с информативна цел и предоставената в нея информация не може да бъде използвана като заместител на квалифицираното медицинско мнение!

Leave A Comment