• Home
  • Богат баща заведе сина си при бедно семейство, за да му даде урок, но ето какво се случи

Богат баща заведе сина си при бедно семейство, за да му даде урок, но ето какво се случи

Майка Тереза е казала: „Понякога си мислим, че бедността се състои единствено в това да си гладен, гол и бездомен. Да си нежелан, необичан и да знаеш, че никой не го е грижа за теб, е най-голямата мизерия.

Ние трябва да започнем изцелението на този вид бедност от нашите собствени домове.“

 

Мултимилионер завежда първородният си син в беден район, за да му покаже какво означава да си беден и да го научи да цени парите, с които разполагат. Бащата уредил цялото пътуване, дори уговорил едно бедно семейство да отседнат при тях. Те трябвало да прекарат няколко дни в една ферма и да съжителстват с бедното семейство.

След завръщането си в големия и хубав палат, бащата с усмивка на лице, разпитва своя син: „ Видя ли колко бедни могат да бъдат хората?“ Момчето, с още широка усмивка отговорило: „О, да тате, аз видях“. Продължил бащата: „И какво видя, сине? Какво научи ти от нашето преживяване?“

Момчето нямало търпение да отговори: „ Аз видях, тате, че ние имаме едно куче, а те имаха четири. Ние имаме един басейн в градината, а те тате, те имаха рекичка, която няма край. Нашето градинско осветление блести когато се стъмва, а те имаха звездите, които блестяха през нощта.

Ние имаме тераса, която гледа към предния двор, а те имаха открити пространства до където погледа ти се простира. Видях тате, ние имаме малък парцел на който е разположен дома ни, а те имаха безкрайни полета, които не можеш да обходиш за ден.“

Спряло за момент момчето и погледнало баща си, той вече нямал усмивката на лицето си, неговото изражение се променило и той бил много умислен.

 

Не спряло дотук детето, продължило с разказа си, за видяното в бедното село при бедните хора: „ Ние си купуваме храна от магазина, а те си я отглеждат сами. Ние имаме ограда около нашия дом, имаме бодигардове, а те имат приятели.“ Бащата на момчето остана вцепенен. И това изречение наистина го довърши: „ Прав си тате, аз видях, ние наистина сме много бедни!“

 

Поуката от този анекдот? Ние, доста често забравяме, че има и други по-важни неща от парите.

Именно това са малките неща, които всеки ден се случват в ежедневието ни и за които не винаги имаме очи, за да ги видим. За едни от нас може един жест, един мил поглед да не значи нищо, но за други може да е всичко.
Истината е, че трябва да се вслушваме и в нашите деца. Понякога едно дете може да ни напомни затова, което наистина има значение в този живот.

Leave A Comment