• Home
  • България плаче. Трагични новини от Ню Йорк за легендарната Анахид Тачева

България плаче. Трагични новини от Ню Йорк за легендарната Анахид Тачева

България плаче. Трагични новини от Ню Йорк за легендарната Анахид Тачева

Грандамата на БНТ Анахид Тачева се е влошила в здравословен план и деменцията, с която бе диагностицирана преди 2 години, рязко е прогресирала.
Легендарната говорителка обаче не е настанена в социален дом в Щатите, където живее през последното десетилетие, а е под непрекъснат медицински контрол в дома на дъщеря си.
В Америка Тачева съжителства заедно с щерка си Анахид от втория си брак с покойния бизнесмен Васил Тачев. Именно тя е наела лекарски екип, който да обгрижва майка ѝ, тъй като тя сама не можела да се ориентира във времето и пространството, била напълно безпомощна и паметта ѝ била пълна с бели петна. Славната говорителка трудно разпознавала вече и близките си хора, не помнела и знакови моменти от миналото си. Всички тези симптоми са характерни за неврологичното заболяване, което разрушава напълно умствените способности на заболелия.
„Не е в социален дом, а в частни условия с професионални и възможно най-добрите медицински грижи срещу изключително високо заплащане“, казва снахата на Анахид Мариана Цонева – съпруга на покойния Димитър Цонев. Състоянието на 81-годишната тв звезда обаче било необратимо, тъй като деменцията е нелечимо заболяване и лекарствата служат единствено за предотвратяване на по-сериозни кризи. Близките на Тачева вече били подготвени за най-лошото от болестта, а именно тоталната загуба на разсъдък при страдащите.

Деменцията на Тачева най-вероятно се е отключила заради трагичните събития с децата ѝ през последните години, коментират близки до семейството. Преди 5 лета синът ѝ Димитър Цонев почина внезапно на 56-годишна възраст, след като бе покосен от фатален масивен инсулт. През 2017 г. пък дъщеря ѝ Теодора направи опит за самоубийство, нагълтвайки се със свръхдоза хапчета, а лекарите в „Пирогов“ едва успяха да я върнат обратно към живота.
Стресът, който Анахид събрала в себе си от злополучията в семейството си, довели до здравословните ѝ проблеми. Преди 2 години за пръв път близките ѝ разбрали, че нещо не е както трябва, защото тя спряла да говори за сина си Димитър и изобщо не го помнела. После загубила и други свои спомени. Въпреки че семейството ѝ реагирало навреме и потърсили лечение при най-добрите специалисти в Ню Йорк, нямало как развитието на деменцията ѝ да бъде стопирано.
Макар чисто физически да се чувствала в кондиция, Анахид вече не била себе си ментално. Едва ли някога повече щяла да се върне в България. В родината тя не е стъпвала от приблизително 5 години. През този август предстои да се навърши и кръгла годишнина от смъртта на сина ѝ, на която тя едва ли ще присъства предвид влошеното ѝ здраве.
През 2022 г. се навършват и 60 години от първата поява на Тачева на малкия екран. Професионалния юбилей обаче тя също нямало как да празнува въпреки желанието на колегите ѝ да я почетат и поздравят.
През 1962 г., вече съпруга на кинолегендата Коста Цонев и майка на Митко, красивата Анахид печели безапелационно конкурс за говорители в новосъздадената национална телевизия и буквално за денонощия се превръща в една от най-големите звезди в България. На БНТ тя посвещава повече от 30 години от живота си.

Leave A Comment