• Home
  • Вече си суша прането за два часа без сушилня с хитър трик!

Вече си суша прането за два часа без сушилня с хитър трик!

Сушенето на дрехи през зимата или есента в студен апартамент (и без балкон) е трудна задача. Сгъваема сушилня претрупва жилищното пространство, а мокрите дрехи отнемат часове, понякога дори дни, за да съхнат. Как да ускорим този процес? Ще се радвам да споделя с вас един малък трик, който ще ускори сушенето на вашето пране. За това ви трябва само едно нещо.

МОКРИ ДРЕХИ

Правилното сушене на мокри дрехи, без да навредите на здравето на вашето домакинство, е цяла наука. Без майтап! Експертите не съветват да окачвате мокро пране в спалнята, тъй като това ще доведе до повишена влажност. Санитарните стандарти са 30–45% влажност през зимата и 30–60% през топлия сезон.

Ако сушите дрехи в хола, тази цифра може да надхвърли 65%. Пряката последица е, че мухълът ще започне да расте, мебелите и интериорната декорация ще станат неизползваеми и оборудването ще се повреди. А самите жители скоро ще започнат да се оплакват от главоболие, кашлица и чести настинки. Ето защо е най-добре да поставите сушилнята в коридора.

Сушенето на дрехи в кухнята не е най-доброто решение, въпреки че изглежда много логично. Да, влагата ще се изпари много по-бързо, но дрехите ще абсорбират миризми на храна и малки частици мазнина.

Как да изсушите прането само за 2 часа

Интернет е пълен с брилянтни идеи, които правят живота по-лесен. Една от тях беше предложена от блогърите Парди Рубин и Шарлот Фиг. Момичетата притежават малък бизнес за продажба на перилни препарати и споделят полезни хакове за домакинството в TikTok. В една от публикациите те казаха как да изсушат дрехите почти мигновено след измиване.

След цикъла на центрофугиране Purdy и Charlotte препоръчват да поставите няколко чисти, сухи кърпи в машината и да я пуснете отново. По този начин мокрите неща ще дадат повече влага на кърпите и ще изсъхнат по-бързо.

Закачете прането на сушилнята до радиатора. След това ще трябва да направите „купол“ за дрехите. Вземете сух чаршаф и част от него поставете върху радиатора, а другата покрийте с бельо. В такава „палатка“ топлината ще се запази и няма да се разсейва в различни посоки. Така дрехите ви ще изсъхнат много по-бързо. Тези, които са тествали този метод на практика, твърдят, че всичко изсъхва безупречно само за 2 часа.

Как можете да изсушите прането си по-бързо?

Хванете още няколко лайфхака, които са работили добре.

Закачете дрехите си не покрай стелажите за сушене, както правехте преди, а напречно: закрепете прането с щипки за първата и последната лента. Така влагата ще се изпари няколко пъти по-бързо и повече неща ще се поберат на сушилнята. Дрехите ще имат по-добра вентилация, тъй като няма да се сгъват наполовина. Също така е най-добре да перете дрехите на малки партиди: нещата няма да се допират едно до друго и процесът ще върви по-бързо.

За да сте сигурни, че големи предмети като спално бельо, чаршафи и кърпи за баня изсъхват равномерно, ги обръщайте на всеки 30 до 60 минути. Цялото останало пране трябва да се обръща приблизително два пъти на ден и да се изправя. Полувлажното легло може да се изглади отвътре навън с ютия и да се окачи да изсъхне за още един час.

Първо, старателно изправете и разклатете всеки елемент, за да се отървете от излишната влага в гънките. Мокрите дрехи ще изсъхнат по-бързо, ако правите това възможно най-внимателно.

Създайте циркулация на топъл въздух с помощта на компактен вентилатор или сешоар – ако трябва да изсушите отделен артикул. Между другото, ако сте изпрали само няколко ризи, пуловери или тениски, можете да ги закачите на закачалки. Така нещата ще се изправят под силата на гравитацията и гладенето им ще бъде много по-лесно.
След измиване, масивни обемисти предмети като пуловери трябва да се поставят върху кърпа, да се навият на руло и отново да се изцедят добре. Кърпата ще абсорбира излишната влага.

Сега с гордост можете да се наречете гуру в изкуството за бързо и ефективно сушене на дрехи . Кои от тези трикове използвате успешно от дълго време и кои са нови за вас? Споделете в коментарите!

Leave A Comment