• Home
  • Възрастна жена купува храна за две изгубени деца, връща ги у дома и вижда снимката си в стаята им

Възрастна жена купува храна за две изгубени деца, връща ги у дома и вижда снимката си в стаята им

Когато г-жа Брайтън реши да помогне на две очарователни деца да намерят пътя обратно към дома, тя не знаеше, че това ще я накара да преразгледа една красива глава от собственото си минало.

Г-жа Брайтън стана светла и рано, седнала на синята пейка пред кварталния магазин за хранителни стоки.

Може да се каже, че принадлежи към друга епоха с нейните гигантски слънчеви очила и копринен шал, бастун, който служи като чадър, и панталонки, прегръщащи краката й, разкриващи чифта голи чорапи около глезените й.

Изглеждаше така, сякаш няма никакви притеснения, докато седеше с кръстосани крака на пейката и държеше отворен вестник, за да я предпази от слънцето. Но начинът, по който поглеждаше часовника си на всеки две минути, подсказваше, че нещо я притеснява.

„Не трябваше ли магазинът да е отворен преди 10 минути? — замисли се госпожа Брайтън. „Ах, кого шегувам? Това е същият сънлив град, в който съм израснал. Защо изведнъж се е променил през последните четири години?“

Г-жа Брайтън сгъна вестника и видя две малки деца да стоят пред нея, хванати за ръце и усилено се опитват да разчетат табелата на магазина.

Добротата е най-добрият начин да заемете мястото си в сърцата на хората.

„Казах ти, че пропуснахме завой, Том! Сега сме изгубени…“ момиченцето тропна с крак, спорейки с брат си близнак. Върхът на носа й беше почервенял от гняв. „Колко очарователно!“ Г-жа Брайтън си помисли и се усмихна.

„О, хайде, Мили. Не сме се изгубили. Просто… не знаем къде сме в момента. Хайде, нека направим още няколко крачки.“

Свирепото момиченце отблъсна ръката на брат си и седна на бордюра в знак на протест. Когато започна да ридае, г-жа Брайтън беше любопитна да види как ще реагира братът по-нататък.

Тя гледаше как момчето се мъчи да прочете отново табелата, а след това с обезсърчено изражение на невинното си лице той седна до сестра си и заплака с нея. „Мили Боже… какво се е случило?“ Сърцето на г-жа Брайтън се сви и тя реши да се приближи до децата.

„Добро утро, вие двамата! Какво има? Защо е толкова мрачен в идеално слънчев ден?“

Децата се спогледаха и се поколебаха да отговорят на възрастната жена.

— Загубен си, нали?

Мили беше изненадана, че жената знае истината. Тя кимна ентусиазирано.

„Е, какво правите вие двамата сами на улицата? Не трябва ли да си вкъщи и да гледаш анимационни филми?“

„Трябваше, но трябваше да излезем. За нашия баща…“ Том отново се просълзи, докато се опитваше да обясни.

Бащата на Том и Мили беше болен и прикован на легло за месец. Баща им беше всичко за тях, но след внезапното си заболяване той загуби работата си. Човекът беше спестил последните си пари през този месец, за да си купи хранителни стоки за следващата седмица. Но виждайки, че здравето му се влошава, децата решават да вземат парите и да се промъкнат в аптека с надеждата вместо това да намерят някакво лекарство за болния мъж.

„Нямаме никой друг, само баща ни. Мислехме, че си спомняме пътя до аптеката. Минаваме покрай нея всеки ден. Но сега… сме изгубени. И не знаем пътя обратно към дома. Всичко е мое грешка!“ Том зарови лице в дланите си и заплака. Гневът на Мили се беше стопил и тя прегърна брат си, успокоявайки го с целувки по бузата.

„Не си виновен. Не съм ти ядосан. Просто наистина…“

Мили спря по средата на изречението, докато собственикът на магазина за хранителни стоки се придвижи до спирката с прясна партида канелени кифлички в кошницата си.

„…гладен?“ Г-жа Брайтън заключи от начина, по който очите на малкото момиченце копнежно проследиха кутията с канелени кифлички в магазина.

Необезпокоявана от липсата на отговор от страна на децата, г-жа Брайтън продължи: „Ето какво ще направим. Ще ви кажа името си и всичко, което искате да знаете за мен. Тогава можете да ми се доверите и да ми кажете вашата улица и номер на къщата. Ще те закарам до вкъщи, ще прегледам баща ти и след това ще му донеса лекарството, от което се нуждае.

Мили и Том отново се спогледаха за кратко и се съгласиха.

„Страхотно! Казвам се г-жа Брайтън. А сега давай, питай ме каквото и да е.“

Шестгодишните близнаци се замислиха искрено за няколко секунди, преди Мили да избухне: „Кой е любимият ви цвят, г-жо Брайтън?“

„Това е лесно. Червено!“ по-възрастната жена се усмихна на невинността на децата.

Децата бяха готови да се доверят на новата си по-възрастна позната, но това, което направи след това, спечели сърцата им.

„Какво ще кажеш първо да вземем няколко канелени кифлички? Мисля, че трябва да си много гладен. Знам, че съм!“

Г-жа Брайтън чакаше, докато децата се наслаждаваха на всяка една хапка от канелените рулца. Тя завъртя очи към собственика на магазина, защото закъсня, грабна няколко допълнителни кифлички за бащата на децата, с когото трябваше да се срещне, и потегли към тяхната улица и номер на къщата, както я упътиха.

Беше прекрасна малка къща, а двамата домакини на г-жа Брайтън бяха още по-прекрасни. Те й помогнаха да съблече палтото си и да намери място за чадъра и чантата си.

Оглеждайки се наоколо, тя беше очарована от една стена, която беше пълна с красиви снимки. Всички бяха снимки на близнаците с баща им, но когато се наведе, видя нещо, което й спря дъха.

В колажа от снимки на стената г-жа Брайтън забеляза поразително позната снимка – на нея беше самата нея.

„Как е възможно това? Защо непознат ще държи снимката ми в дома си? Това няма смисъл…“

Мисис Брайтън се учуди, докато вдигаше фоторамката и разглеждаше снимката.

И в миг за секунда всичко се върна към нея.

„Том, Мили, къде е баща ти? Трябва да го видя.“

„Майкъл? Отвори си очите. Няма да повярваш кой съм!“ Г-жа Брайтън се усмихна развълнувано на познатото лице.

Майкъл нежно отвори уморените си очи и щом огледа добре лицето на жената, лицето му се разля в усмивка. „Г-жо Брайтън? О, Господи, каква прекрасна изненада!“

Майкъл не можеше да повярва, че отново е в присъствието на най-милата жена, която познава. Той седна в леглото, хвана ръката й и спомените отпреди пет години нахлуха…

Майкъл току-що се беше преместил обратно в квартала и това трябваше да отбележи началото на най-страшната фаза от живота му.

Той беше на 27 и се разкъсваше между благословията на новородените си близнаци, от една страна, и опустошителната загуба на съпругата му, която почина след раждането на децата им, от друга.

Той не искаше или не беше готов да отгледа деца сам и се оказа, че се бори, проваля и мрази себе си, защото не знае как да се справи с най-елементарните задачи, свързани с грижата за бебетата си.

В квартала мнозина бяха повдигнали вежди и показаха изражение на съжаление, но само една жена почука на вратата му, предлагайки помощ.

„Здравей, синко. Живея до теб и онзи ден забелязах, че се опитваш да приспиш плачещите си бебета. Дойдох само да ти кажа, че се справяш страхотно. От тук нататък ще става все по-шумно, и има много за учене, но ще успеете. Най-важното е, че не е нужно да правите това сами. Аз съм медицинска сестра в местната болница и с удоволствие ще ви помогна да научите въжетата на всичко това …родителство. Всичко, от което се нуждаете.“

Оттам започна приятелство, на което Майкъл дължеше всичко. През цялата следваща година г-жа Брайтън го научи на всичко, което трябваше да знае, от смяната на памперси и приготвянето на бебешко мляко до масажирането на бебетата, когато те сякаш не спираха да плачат.

Г-жа Брайтън също гледаше близнаците през уикендите, позволявайки на Майкъл да си наема странична работа и да работи върху бизнес идеите си.

„И тогава, един ден, теб те нямаше. Просто така…“, каза Майкъл, връщайки се в настоящето и изтривайки една сълза от бузата си.

„Съжалявам, синко. Трябваше. Единствената ми дъщеря ми се обади една вечер и ми каза, че е болна и дълбоко депресирана. От нищото тя каза, че иска да ме види и да бъде с мен.“

„Така че, когато тя ме извика в дома си в другия край на страната, аз се качих на следващия полет. И за нея това имаше голямо значение.“

„Подарих й последните четири години от живота си, като й помогнах да се излекува от самотата й, възродих здравето и самооценката й. И преди седмица тя се омъжи за прекрасен мъж, когото срещна. Скоро след това разходих бебето си надолу по пътеката знаех, че искам да се върна в стария си квартал.“

Майкъл слушаше внимателно, представяйки си добротата, с която г-жа Брайтън би спасила дъщеря си. „Точно както ме спаси“, помисли си той, докато отново се просълзя и забеляза, че Мили и Том също се вълнуват.

„И така, ето ме отново вашата съседка! Намерих пътя обратно към вас, благодарение на тези възхитителни малки неща“, г-жа Брайтън прегърна децата.

„И сега знам, че съм тук в точния момент!“ – каза възрастната жена с чувство за цел в гласа. „Хайде, Майкъл. Кажи ми какво става с теб. Каквото и да е, ние ще те подобрим, синко.“

Майкъл не можеше да си спомни последния път, когато някой го беше питал как се справя. И въпреки това, седейки в успокояващата, ободряваща компания на госпожа Брайтън, той никога не се беше чувствал по-добре.

През следващите месеци г-жа Брайтън помогна на Майкъл да се възстанови от нараняването на гърба, което му костваше работата. На свой ред Майкъл оправдава това да го наричат „син“, като осигурява всички нужди на г-жа Брайтън. Но най-голямата й награда беше да вижда Мили и Том да се появяват, за да прекарват часове с нея всеки ден.

Какво можем да научим от тази история?

Добротата е най-добрият начин да заемете мястото си в сърцата на хората. Г-жа Брайтън предложи да помогне на Майкъл през най-трудните му дни и тя намери място в сърцата и дома на него и децата.
Проверете нов родител, когото познавате. Те ще го оценят. Родителството идва с безкрайни предизвикателства и понякога помага само да чуеш мил, съпричастен глас.

Споделете тази история с приятелите си. Може да озари деня им и да ги вдъхнови.

Leave A Comment