• Home
  • Голямо увеличение на пенсиите. Засяга всички

Голямо увеличение на пенсиите. Засяга всички

Голямо увеличение на пенсиите идва с Бюджет 2024 г.

Ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина предвижда проектът за разчети в хазната.

Правителството обсъди със синдикалните организации бюджета за догодина, който кабинетът има срок да внесе в парламента до 15 ноември.

Промени се обмислят и в размера на майчинството за втората година на детето – то да е равно на минималната работна заплата.

Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари тя ще е 933 лв.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат.

Около 10% осъвременяване на пенсиите от 1 юли и 933 лв. обезщетение за гледане на дете до 2-годишна възраст (т.нар. ниско платено майчинство) – това ще са основните социални новини в бюджет 2024 г., стана ясно днес, след като премиерът акад. Николай Денков и финансовият министър Асен Василев се срещнаха със синдикатите.

Числата съобщи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пред БНР и Би Ти Ви. Промени в другите обезщетения от държавното обществено осигуряване засега не се предвиждат.

„Около 10%“ вероятно е заложеният в средносрочната бюджетна прогноза за 2024-2026 г. ръст по швейцарското правило – 9,6%. Според същата прогноза за 2025 г. осъвременяването трябва да е 7,6%, а за 2026 г. – 5,4%. Тази година благодарение на рекордната инфлация през 2022 г., пенсиите бяха осъвременени с 12%.

За майчинството нещата също са предизвестени – то винаги успява да догони минималната заплата, въпреки че така при някои жени втората година може да се окаже по-високо платена от първата, а философията е точно обратната – да стимулира навременно връщане на работа.

Правителството има намерение да заложи реален ръст на заплатите в бюджетната сфера от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация, е станало ясно на срещата. За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира президентът на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов с уговорката, че днешните разговори са съвсем предварителни.

 

„Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано“, обясни той.

Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията. Към настоящия момент се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира на база на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите.

 

„Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив – при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел“, е казал премиерът акад. Николай Денков, цитиран от правителствената пресслужба. По думите му принципът на „евтината работна ръка“, следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората.

И пред синдикатите Василев и Денков са съобщили, че се извършва анализ на политиката по доходите в централната администрация. Очаква се той да бъде оповестен публично. Политиката по доходите в сектора на администрацията беше хаотична и тя се формираше на база това кой ръководител на коя администрация е по-влиятелен, отбеляза Манолов.

Горещата тема ще има ли коледни добавки за пенсионерите не е коментирана на срещата. От коментарите след нея не се разбраха подробности и за лансираната по-рано идея на правителството да въведе лични осигуровки за държавните служители. За тази идея повече можете да прочетете тук:

Правителството започва дебат за въвеждане на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители.

Министерският съвет също излезе със съобщение за срещата, но без детайли. Правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%. Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране, съобщават от МС.

 

Leave A Comment