• Home
  • Добри новини: Правителстово вдига пенсии и заплати от догодина

Добри новини: Правителстово вдига пенсии и заплати от догодина

Проектът за бюджета за 2024 г., вече е в ход и започнаха обсъжданията по социалните плащания догодина.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов зарадва пенсионерите след среща в Министерския съвет. По думите му предвижда се догодина юли месец вдигане на пенсиите с около 10% по швейцарското правило, както беше и досега.

Правителството е поканило на срещата само представители на синдикатите, работодатели не са присъствали. Страните са обсъждали бюджета за догодина, който кабинетът има срок да внесе в парламента до 15 ноември.

Промени се обмислят и в размера на майчинството за втората година на детето, а именно то да е равно на минималната работна заплата.

 

Както вече бе решено размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари тя ще е 933 лв.

Това е вдигане с с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност. Нейният ръст засяга и някои социални плащания, свързани с нея.

От догодина се качва и линията на бедност в страната, като тя става 626 лв, с 22 лв повече от досегашната.

 

На нейна база се изчисляват социалните помощи по Закона за социално подпомагане, финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при роднини или близки и в приемни семейства по Закона за закрила на детето. Ще се разшири и обхватът на хората, получаващи социална пенсия за старост.

 

На срещата не е обсъждано дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. Финансовият министър преди дни заяви, че такива не са предвидени, а след това премиерът уточни, че окончателното решение ще се вземе, след като се види изпълнението на бюджета.

 

Като цяло той се очертава по-социален, след вдигане на предвидените средства за социални разходи. Предстои да бъде гласуван в Парламента и да мине през двете четения и обсъждане.

Leave A Comment