• Home
  • Една от топ писателките ни срази цяла България с думите си за трагедията в Бургас

Една от топ писателките ни срази цяла България с думите си за трагедията в Бургас

Една от топ писателките ни срази цяла България с думите си за трагедията в Бургас

„Това е снимка на държавността, премазана от престъпността и корупцията, от чувството за безнаказаност на крадците и престъпниците на всички нива на българските институции – от десетте лева на някое гише през стоте лева за катаджията до милионите от магистралите, откраднати в сакове и до милиардите от разградения двор Капитан Андреево.“

Това написа Мария Лалева, автор на „Любов в скалите“ и други книги, докоснали със силата на думите си много хора.

Писателката изрази силните си емоции, провокирана от инцидента, заради който в Бургас бе обявен ден на траур. Двама полицаи загинаха след тежка катастрофа и преследване на автобус с мигранти.

„Това е снимка на онези, които всички знаят – тайните недосегаеми. Тези, които правят партии и редят листи, редят правителства, решават дела в съда. Онези, които притежават всъщност живота ни. Живот, който понякога свършва така, както на снимката. Зловещо и безсмислено.

Да почиват в мир момчетата. Има и такива като тях в нашата полиция, в нашите институции, между всички нас. Има и слава Богу, че още са тук – в България. Съболезнования на семействата им! Да се замислим.“

Източник: Пловдив 24

Още Крими:

15-годишният Омар е дошъл в България със своите по-големи братя през октомври 2021 г. Те обаче не са на територията на бежанския център от няколко месеца, след като получили статут. Това обясни в ефира на NOVA Галя Христова, временно изпълняваща длъжността директор на РЦП – Харманли.

Поне 4 пъти Омар е изчезвал за по няколко дни и след това обяснявал, че ходил при братята си в София. За него е имало процедура да се събере с родителите си, които са в Турция, но след вчера тя вероятно ще бъде прекратена. Омар обаче не е единственият, който напуска центъра. В момента се издирва друг 17-годишен бежанец, който не се е прибрал.

НАП пък откри две нарушения след проверката си във фирмата, която е продала автобуса на трафикантите.

Бежанският център в Харманли е най-големият в България. В него в момента има над 700 чужденци, една десета от тях – непридружени непълнолетни като 15-годишния Омар. Те оставали там, защото било трудно настаняването им в центрове от семеен тип.

Центърът е от отворен тип и има вечерен час – 22 часа. Ако бежанците не се приберат, както често правел Омар, санкции на практика няма.

„Когато са извън територията на центъра, ние няма как да осъществяваме контрол над настанените. Това се осъществява от МВР и съответно от РПУ- Харманли”, обясни Галя Христова.

Вчерашният случай увеличи напрежението сред хората в Харманли, които и без това се страхуват от бежанците.

Засега няма данни някой да е знаел, че 15-годишният Омар е част от схема за трафик на мигранти. Автобусът е придобит от местна фирма, която го е купила като скрап, т.е. бракуван от кърджалийски превозвач през пролетта. И днес от там отказаха да коментират сделката.

Пред данъчните собственикът на автокъщата е представил разписка за продажбата на автобуса. Не става ясно кой е купувачът, тъй като на документа няма имена.

„Това, което колегите от фискален контрол са установили до момента като нарушение, е: първо, че имаме платени в брой 6000 евро, което е нарушение на закова, тъй като както знаем всяка сума над 10 000 лева трябва да бъде платена по банков път. И второто нарушение е, че имаме прието плащане в брой, за което не е издаден касов бон”, заяви Божана Илиева от НАП – Хасково.

Предстои пълна данъчна проверка на фирмата, изискани са допълнителни документи.

Leave A Comment