• Home
  • Ето кога местим стрелките един час назад, ще спим повече

Ето кога местим стрелките един час назад, ще спим повече

Смяна на часа през 2023 година ?

Смяната на часа в Европа е въведено официално през 1976 г.

В България тази практика е въведена през 1979 г.

Лятно часово време 2023

Кога се сменя времето към лятно часово време? Промяната се случва в неделя, 26 март 2023 от 3:00 часа през нощта, когато часа се сменя с един напред – от 3:00 часа става 4:00 часа.
Зимно часово време 2023

Кога се сменя часът към зимно часово време? Сменяме времето и в неделя, 29 октомври 2023 от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад – от 4:00 часа става 3:00 часа.

Вижте 26 март и 29 октомври на календара за 2023 тук.
Ще спре ли смяната на времето и часа?

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи, тъй като държавите-членки още не са решили кое часово време да изберат – зимното или лятното.

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време.

Според проведени анкети повечето българи искат да останем на лятно часово време.

Защо сменяме часа два пъти годишно?

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

Преместването на стрелките е задължителен ритуал сред семействата в продължение на десетилетия, но с навлизането на електронните и цифровите часовници, тази необходимост отпада. Модерните часовници, включително и тези в смартфоните и компютрите ни, сами сменят времето в точния час.

Leave A Comment