• Home
  • Иван Костов рядко се изказва, но прогнозата му от преди малко за войната в Украйна ни изправи косите

Иван Костов рядко се изказва, но прогнозата му от преди малко за войната в Украйна ни изправи косите

[ad_1]


Още от окупацията на Крим ние поддържаме близки контакти с украински колеги и оттам по някакви канали до мен достига малко повече информация. Това, което показва обстановката, е следното – Русия, след като не постигна своите цели да завладее Киев и Харков, се ориентира към това да постави под контрол Донецка и Луганска област, Запорожието и Херсон, така че да направи коридор до Крим, заяви в интервю за bTV бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов.

Според него военната агресия на Русия губи сили и в момента Русия не може да продължи по начина, по който е планирала.

Какво може да стане в следващите месеци и години?

„Има ентусиазирани хора, които считат, че Украйна ще разбие руските войски и ще ги деморализира до степен напускане на страната. Не става въпрос за никаква победа и притискане на Русия в ъгъла и за никакво унижение. Тя трябва да изтегли войските си от територията на Украйна, това е целта на украинските въоръжени сили. Те са дефинирали целите си много по-точно и ясно от европейските лидери, които говорят как Уквайна ще победи. Когато руската армия се изтегли от територията на Украйна, тя нито ще е победена, тъй като никой няма да навлиза в територията на ядрена държава, нито ще бъде унижена, нито ще се намира в ъгъла. Тя просто ще си прибере войските. Русия може да излезе от това обстоятелство с някакъв приличен договор.“

Война на изтощение

Според Костов хората, които очакват, че ситуацията в Украйна ще се развие бързо, не взимат предвид реалните възможности на украинските въоръжени сили:

„Една значителна част от тях са ангажирани със защитата на Киев и Харков и те трябва да пазят страната си в най-уязвимата ѝ част. Тоест битката с Русия се води на юг, а там съотношенията на силите са приблизително 1:1. Никой не може да причини пробив в силите на противника си, необходимо е струпване на много повече сили. Затова считам, че загубвайки енергията си, руското настъпление понася загуби от украинската отбрана. По-вероятният сценарий е да направят военна линия помежду си, която не могат да пресекат. И да продължават да се бият дълго време там. Тогава тази война ще бъде война на изтощение и няма да приключи тази година или следващата. Тогава изтощена ще бъде Русия. Няма как да не бъде, защото малката ѝ икономика, сравнена с тази на Америка и Запада, не е в състояние да плаща една много скъпо струваща война. Те трябва да напуснат територията на Украйна, няма как да останат там, рано или късно трябва да напуснат – въпросът е как – дали ще е след едно крайно изтощение.“

Кои са „руските агенти“ в България?

Иван Костов каза, че целите на украинските военни сили не се разбират от ключовите политически фигури в България и затова общественото мнение се намира в двузначно състояние.

„Причината за това е, че още от 2001 г. позицията на Първанов, Сакскобургготски е „Никога срещу Русия“. А когато Русия е срещу теб, какво правиш? След това Сергей Станишев  – „Всички сме виновни“. Бойко Борисов с неговата политика на реализиране на руските интереси в България, президентът Радев… Всички тези хора имаха поведение и действия, които отговарят на дефиницията на руския агент за въздействие и влияние. Това поведение на оправдаване на Русия, дори в този момент, причинява пълното объркване на хората в момента.“

Костов е на мнение, че е нужен национален консенсус и ако политиците не разберат това и никой не отстъпи крачка назад, те „сами ще вкарат вълка в кошарата“ и ще предизвикат нова лавина от извънредни избори и служебни правителства: „Ще стане едно рухване на самата политическа система – това е системният риск за България в момента“.

Бившият премиер заяви, че е необходима пълна проверка на лоялността на службите, които са подавали невярна информация преди началото на бойните действия в Украйна, а след началото са убедили президента и други политици, че войната щяла да трае съвсем кратко и Русия ще превземе Украйна.

Според него нулевата енергийна зависимост е изключително важна за България, тъй като чрез енергетиката Русия би могла да предизвика големи вълнения и падане на правителства.

„Трябва да се намерят заместители на природния газ и още отдавна сме изчислили, че навлото през океана на втечнения газ няма да оскъпи цената на газа повече от тази, на която ни го продава „Газпром“, каза Костов.

Лукойл и Виваком

„На Запад поставят под контрол корпорациите, от които зависят доставките на ключови услуги или стоки. Въпросът е не да бъдат национализирани фирмите, от които зависи националната сигурност, а да бъдат контролирани, за да не могат да саботират сигурността на страната. Държавата има основание, може да направи много и би трябвало да направи това спрямо другата фирма (освен „Лукойл“ – б.р.) от ключово значение – Виваком. Компанията е руска, трябва да се направи с нея същото. Виваком е наследник на активите на БТК, а там е цялата система за аналогова връзка на българските служби и армия, която не е дигитална и не може да бъде атакувана от хакери.“ – заяви бившият премиер.

Иван Костов не съжалява, че „Нефтохим“ беше продаден на руснаците: „Те спечелиха един честен търг, те дадоха най-добрата оферта. „Лукойл“ се държеше много лоялно към интересите на българската държава до 2007 г. След това те престанаха да плащат, а тогава начело на държавата беше Сергей Станишев. Тройната коалиция допусна това нещо и трябва да отговарят на въпроса защо това стана.“

[ad_2]

Leave A Comment