• Home
  • Изчисления: Най-изгодно ще ни излезе, ако се отопляваме с това: Цената е 7 стотинки за 1 киловатчас

Изчисления: Най-изгодно ще ни излезе, ако се отопляваме с това: Цената е 7 стотинки за 1 киловатчас

Изчисления: Най-изгодно ще ни излезе, ако се отопляваме с това: Цената е 7 стотинки за 1 киловатчас

СПОДЕЛИ

Share

Цените на всички енергоносители продължават да растат. Оказва се, че 70% от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление. Останалите 30% са за другите електроуреди в дома, сочат изчисленията на Центъра за енергийна ефективност. Най-изгодно ще ни излезе, ако се отопляваме с климатик. Разходът ни ще бъде 7 стотинки за 1 киловатчас. Отоплението с печка на дърва или въглища ще ни струва малко повече, предава БТВ.

При пелетите разходът е 10 стотинки за киловатчас, а парното и газът се оказват най-скъпи и най-неизгодни. Въпреки че дървата за огрев продължават да поскъпват, Божанка Ангелова от село Камено поле няма алтернатива. 69-годишната жена се справя трудно, а парите от социалните едва ѝ стигнали. Запасила се с 5 кубика, за които е платила 550 лева.

От Държавната агенция за устойчиво енергийно развитие изчисляват, че дървата излизат по-скъпо от климатика. На трето място е отоплението с парно. Най-неизгодно е отоплението с газ въпреки очакванията, че цената на синьото гориво през октомври ще падне.

За да намалим сметките си за отопление, можем да поддържаме равномерна температура в дома си през зимата около 20-21 градуса и да разчитаме на добра изолация. „

СПОДЕЛИ

Share

Leave A Comment