• Home
  • Минималната пенсия скача с 10%, а добавката от 60 лева

Минималната пенсия скача с 10%, а добавката от 60 лева

[ad_1]


След повече от два часа дебати бюджетната комисия реши от 1 юли да се увеличи минималната пенсия с 10%, а добавката от 60 лв. да бъде добавена към нея. Също така от 1 октомври се увеличава и таванът на максималната пенсия до 3400 лв., като така тя се изравнява с максималния осигурителен доход, предаде БНТ.

От ДПС, ИТН и ГЕРБ остро възразиха добавката от 60 лв. да бъде прибавена към пенсиите

„Ако сложим тази добавка 60 лв. в базата на пенсията, това означава, че тази константа, тази сума, която трябва постоянно да се получава, ще получават и тези, които имат принос от пенсионноосигурителната система и тези, които нямат такъв принос. Ето това е несправедливостта, която се задълбочава само“, коментира Любомир Каримански- председател на бюджетната комисия, ИТН.

„На практика се прие тази добавка да бъде вечна, защото се прие и текст, според който всяка една пенсия отпусната след 1 юли 2022 автоматично ще получава тези 60 лева. Така че със сигурност това ще изкриви системата и рано или късно най-вероятно ще се наложи да се вдигат данъци и осигуровки и това трябва ясно да се каже на хората“, коментира Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Управляващите имат други аргументи.

„Според мен е положителна новина, доколкото аз не знам дали ще има в бъдеще финансов министър, който ще каже – тези 60 лева бяха ковид добавка, нека вече да отпаднат, примерно както се предлага от опозицията от 1 януари 2023. То пенсионерите ще се вдигнат на бунт, ако се случи такова нещо“, смята Владислав Панев, „Демократична България“.
Опозицията разкритикува и вдигането на максималната пенсия на 3400 лв.

„Това означава, че увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е с 26%, а увеличаването на максималния размер от 1 октомври – 3400 лв., е с близо 70%“, каза Хасан Адемов от ДПС.

„Таванът на максималната пенсия не е по никакъв начин изчислен, нито логически аргументиран и за мен е недопустимо таванът на максималната пенсия да бъде еднакъв с максималния осигурителен доход в България. Това никога не е било до до този момент. За първи път се случва – 3400 таван и 3400 лв. максимален осигурителен доход. Това дори в ЕС го няма“, коментира Любомир Каримански.
„Не е добра политика максималният осигурителен доход и максималната пенсия да бъдат равни един на друг, защото пенсията винаги е заместващ доход, няма как да бъде на размера на първото. Както правилно отбелязаха представителите на синдикатите, при такъв размер на пенсията максималният осигурителен трябва да бъде поне 8000 лева“, посочи и Деница Сачева.
От тройната коалиция не се съгласиха и с тези аргументи.

„Колкото до увеличаването на максималната пенсия до 2000 лева – първо, от 1 юли и до 3400 – от 1 октомври, това е добре, доколкото създава стимул на сега работещите хора да се осигуряват на реалните си доходи, тъй като те видимо ще могат да получават една доста добра пенсия, ако го правят това“, каза Владислав Панев.

Управляващите изразиха оптимизъм, че бюджетната актуализация ще бъде приета още следващата седмица.

„Чуха се коментари, че едва ли не е работа на парламента да работи, това беше на ДПС. Аз искрено вярвам, че парламентът трябва да е тук, за да работи за хората“, смята Венко Сабрутев от ПП.
А от опозицията изчислиха, че предложените от тройната коалиция промени ще струват следващата година 3,7 млрд. лв. на данъкоплатеца.

За вторник е насрочено извънредно заседание на парламента, на което да бъдат приети на второ четене бюджетите на НОИ и НЗОК.

 

[ad_2]

Leave A Comment