• Home
  • Мъртвакът дебне: Да не сте посмели да влезете в морето, ако видите това пред краката си

Мъртвакът дебне: Да не сте посмели да влезете в морето, ако видите това пред краката си

Мъртвакът дебне: Да не сте посмели да влезете в морето, ако видите това пред краката си

След 2 август морето се обръща, започват да духат есенните ветрове и все по-често се появяват опасно мъртво вълнение и подводно течение. В ранните часове на деня морето може да изглежда спокойно, но не винаги е безопасно, предаде Флагман.бг.

Мъртво вълнение може да се познае, когато човек влезе във водата до колене и усети, че му се губи пясъкът под краката и морето започва да го „дърпа“.

Ако попаднете в такова явление, не трябва да се паникьосвате, а да се обърнете по гръб, защото човешкото тяло има плаваемост и така най-лесно може да се откопчите от „лапите“ на морето.

Ако видите празно и тихо пространство между вълните /както на снимките/, не си позволявайте да влизате във водата. Мястото между двете стрелки, всъщност е мъртвото вълнение. Това е много силно течение, което няма да ви позволи да се върнете на брега, а ще ви завлече доста навътре в морето.

Трябва да сте наясно и че мъртвото вълнение не завлича към дъното. Навътре – да, но не надолу. То не е водовъртеж и с голяма скорост се движи само повърхностният слой вода.Не е широко. Не превишава 50 м, най-често е 10-20 м. Като поплувате 20-30 м настрани, ще излезете от него. Не е дълго и не тегли километри навътре. Бързо отслабва там, където връхчетата на вълните почват да се разбиват. Това място е максимум на 100 м от брега. Ако ли пък не можете да плувате, не влизайте да се плацикате там, където няма вълни и морето е най-спокойно. Мъртвакът е точно там.

За да излезете от него, не трябва да се съпротивлявате, а да следвате едно просто правило, което може да ви помогне да излезете от прегръдката на водата и да стъпите отново на суша. Не трябва да се паникьосвате и да се борите с мъртвото вълнение. Тo „действа“ на около 100 метра от брега- това е и разстоянието, на което обикновено може да ви отдалечи.

Мъртвото течение е перпендикулярно на бреговата ивица. След като усетите, че силата му намалява, започнете да плувате успоредно на брега. В момента, в който можете да го направите и водата не ви връща обратно, насочете се право към плажа, използвайки вълните за помощ.

Leave A Comment