• Home
  • Направете старата българска сеченица! Древна нашенска рецепта, която удря баницата в земята..

Направете старата българска сеченица! Древна нашенска рецепта, която удря баницата в земята..

Малко са хората, които знаят българската сеченица. Това е много стара рецепта, която донякъде е баница, донякъде е питка. Но всъщност става по-вкусна и от двете заедно. Тестото се прави по различен начин, има си сиренце.
Още докато пари, всички парчета се озовават по чиниите на семейството! Необходими продукти:

200 милилитра хладка война
600 грама брашно
20 грама прясна мая
5 супени лъжици олио
1 чаена лъжица захар
1 пълна чаена лъжица сол (по-малко, ако сиренето е по-солено)
2 яйца
250 грама твърдо сирене
100 грама масло
Кисело мляко и сусам за намазване и поръсване

Вземете дълбока купа и я напълнете с 200 милилитра хладка вода, прясната мая, захарта и малко от брашното. Разбърквате добре и оставяте на топло за 10-на минути. За да се аткивира маята. След това в активираната мая сложете яйцата, олиото, солта.

Трябва да разбъркате добре и постепенно започнете да добавяте останалото брашно. Първо се бърка с лъжица, после на ръка. Целта е да спре да е лепкаво. Омесеното тесто стои покрито за около 15 минути.

През това време си разтопете маслото и натрошете сиренето. Когато тестото си почине ог разделете на 10 до 12 топки. Всяка се разточва на кора с големина на тавата, която ще ползвате. След това се я мажете с масло, поръсвате я със сирене. След това нова топка и същото. На последната кора не се слага мазнина и сирене отгоре.

Добре е да притискате крайщата на корите, а накрая и цялата питка.

Трябва да разточите леко получения диск. Тавата ви трябва да е номер 32 до 34 и да я подмажете с мазнина. Прехвърляте готовото тесто в нея, ако не редите сеченицата направо там, потупайте го с длани. След това го нарежете на кубчета или триъгълници, за да стане сеченица. Покрийте го, за да почине 150-на минути.

След това отгоре се маже с кисело мляко, може да поръсите и сусам, което е по-модерно. Без него също е много вкусна. Фурната ви трябва да е загрята на 200 градуса, а печенето е около 30 минути.

Leave A Comment