• Home
  • На тази дата през октомври удря първият сериозен студ и снегът – прогнозата на синоптик Петър Янков

На тази дата през октомври удря първият сериозен студ и снегът – прогнозата на синоптик Петър Янков

Времето през октомври

Средноденонощните температури  постепенно се понижават от 15 – 17 градуса в началото на месеца до 7 -10 градуса в края. Въпреки че денят също намалява, в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса.

През октомври средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса. 
Валежните периоди за месеца са в края на първата десетдневка и началото на втората  десетдневка и през третата десетдневка от 20 до 27 октомври.

Тази година октомври се очаква да бъде със средни температури с 1-2 градуса над нормата – от 17 до 22 градуса.

Валежите ще са под средните. Това сочи прогнозата на Петър Янков, дежурен синоптик на ТВ-МЕТ, за „Труд”.

Месецът ще започне със слънце и температури в населените места от 25  до 30 градуса. От 5 до 7 октомври се очаква дъждовно време, с максимални  температури между 17 и 24 градуса. Повече валежи, между 7 до 11 л/м2,  се очакват над източната половина от страната.
От 11 до 16 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури до 23 до 29 градуса. Ще бъде подходящо както за туризъм във високите части на планините.
Периодите с валежи са от 22 до 24 октомври, със слаби валежи (под 5 л/м2) в източните и в южните райони, от 29 до 31 октомври – с валежи в южните и централни райони до 10 л/м2,над Дунавската равнина под 5 л/м2.

По планините и над 2200 метра надморска височина, ще превали и мокър сняг.

Температурите ще се понижават. От 27 до 31 октомври чувствително ще се понижат температурите – от отрицателни сутринта, до 9 – 14 градуса през деня.

Опасни явления

Мъгли и ниски области в низините

Месецът ще започне със слаба геомагнитна активност. Временно геомагнитната активност ще се повиши като на Балканите не се очакват магнитни бури. От 22 до 24 октомври се очаква повишена активност, няма условия за геомагнитни бури и на средните ширини, включително и на Балканите. След 24 октомври земното магнитно поле ще се успокои и през повечето дни ще бъде спокойно.

Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези явления са най-чести в низините, котловините и около водните басейни през ясните нощи. През деня слънцето бързо подобрява видимостта и можем да се радваме на златната есен. Това е най-цветният месец в планините. Високите била и върхове често побеляват от сняг, а гористите пътеки се засипват със шарен килим от падащите листа на дърветата.

 

Leave A Comment