• Home
  • Отиде си актрисата Добринка Станкова

Отиде си актрисата Добринка Станкова

[ad_1]


След дълго и тежко боледуване на 74 години почина актрисата Добринка Станкова, научи Lupa.bg от близки до семейството й. Тя бе в трупата на Народния театър и до скоро играеше в няколко спектакъла.

Родена е на 1 декември 1947 г. в София. Първоначално учи руска филология, а след това завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1971 г. в класа на именития актьор проф. Любомир Кабакчиев.

Добринка Станкова и Доротея Тончева във филма на режисьора Въло Радев „Черните ангели“ (1970), фотограф: Жени Вълова

Започва да играе на сцената на Драматичен театър в Сливен (1971-1972), а от 1972 г. в Народния театър „Иван Вазов“.

Участва в различни театрални постановки като „Казаларската царица“ на Иван Вазов, „Когато гръм удари“ и „В полите на Витоша“ на Пейо Яворов, „От ума си тегли“ на Грибоедов, „Хамлет“ на Уилям Шекспир, „Мъртвешки танц“ на Аугуст Стриндберг, „Посещението на един инспектор“ Джон Пристли (ТВ театър), „Милионерът“ на Йордан Йовков, „Бесове“ по Фьодор Достоевски, „Църква за вълци“ на Петър Анастасов, „Майстори“ на Рачо Стоянов, „Призраци в Неапол“ на Едуардо де Филипо, „Лари Томпсън“ на Душко Ковачевич, „Пигмалион“ на Бърнард Шоу, „Шокомания“ на Блазбанд, Майката в „Ах, този джаз!“.

Добринка Станкова заедно със съпруга си режисьора Георги Стоянов

 

Носител на наградата на САБ за ролята си в „Тази малка земя“. Има множество участия и запомнящи се роли и в киното и в телевизионния театър.

Добринка Станкова е съпруга на режисьора Георги Стоянов.

Поклон пред паметта й!

[ad_2]

Leave A Comment