• Home
  • Поклон: На 40 години почина Деница Такева

Поклон: На 40 години почина Деница Такева

Кадър ФБ

На 40-годишна възраст е починала председателката на Българското египтологическо общество Деница Такева.

Това съобщиха от организацията в своя Фейсбук профил.

В продължение на години Деница Такева подпомага с дейността си развитието и популяризирането на египтологията у нас и насърчава взаимоотношенията между София и Кайро.

Поклонението ще състои на 16.08.2023 (сряда), 13:00, Централни софийски гробища.

„С огромно прискърбие съобщаваме, че нашата слънчева Denica Takeva-Germanova, нашият извор на знание и на вдъхновение, напусна физическия свят тази сутрин.

Поклонението ще състои на 16.08.2023 (сряда), 13:00, Централни софийски гробища.

Дени, твоят отпечатък в историята на българската Египтология ще остане завинаги ярък и твоето дело ще бъде продължено. Обичаме те!“, съобщиха от организацията.

Още скръбни вести:

Тъжната новина съобщи във Facebook друг баскетболист – Владимир Боянов

На 76-годишна възраст почина един от най-великите български баскетболисти за всички времена – Атанас Голомеев, съобщи във Facebook друг баскетболист – Владимир Боянов. Огромната му класа е призната от целия свят и той е един от едва четиримата българи, включени в Залата на славата на ФИБА, предаде БТА.

Като активен спортист Атанас Голомеев играе за Академик (София), Спартак (София), Левски и ЦСКА. Като състезател 10 пъти печели шампионската титла на България. С националния отбор на България участва пет пъти на Европейско първенство. В две от тези участия е реализатор номер 1, а още два пъти е включен в идеалния отбор на първенството.

В края на кариерата си два сезона е състезател и играещ треньор на Гюлей Санай в Адана, Турция. Слага край на кариерата си след още един сезон в Левски. В Левски е и треньор, където също печели шампионската титла.

През 1987 г. е организиран бенефис в чест на Голомеев: „Звезди на ФИБА“ срещу българския национален отбор в зала „Универсиада“. Гости са звезди на европейския баскетбол като Никос Галис и Дражен Петрович. Четири години по-късно е приет в Залата на славата на ФИБА.

Leave A Comment