• Home
  • Промените при ваучерите за храна влизат в сила – ето как ще работи новата електронна система

Промените при ваучерите за храна влизат в сила – ето как ще работи новата електронна система

Вече няма връщане назад и от 1 юли догодина купоните за храна ще са само електронни. Промените бяха вкарани през бюджета за 2023 година, минаха през всички процедури. Ще има 6 месеца преходен период от 1 януари, в които ще има и хартиени ваучери.

След като всичко е финализирано, от бранша излязоха с коментар

Според тях това е в интерес на потребителите и за тях ще бъде по-лесно да използват купоните. Освен като карта, подобна на банкова карта, има вариант да бъдат вкарвани и в приложение. Предимството на дигитализацията е, че ще можем да ползваме ваучерите частично.

Сега, ако на един ваучер пише 10 лева, не можем да похарчим по-малко, защото не се връща ресто.
И за самите работодатели ще е по-лесно да управляват процеса, с изцяло дистанционно предоставяне на ваучерите

В нашата страна има около 10 фирми, които имат лиценз да издават ваучери.

Четирите най-големи са членове на Асоциация на операторите на ваучери за храна и покриват повече от 80% от пазара. Стана ясно, че за тази година горният лимит на ваучери, които могат да се издават е за общо 1.4 милиарда лева. До 200 лева на човек на месец са освободени от данъчно облагане.

Всеки месец над 700 хиляди души в България получават ваучери от около 20 хиляди фирми

Всеки работодател прави поръчка за количеството, което му трябва на ежемесечна база.

Има около 10 хиляди бизнеси у нас, които приемат купоните – ресторанти за бързо хранене, класически ресторанти, малки магазини, супермаркети и прочие. Работодателите избират кой оператор да използват на база на мрежата от търговци, която се поддържа и от цената на отпечатването на ваучерите.

Тъй като купоните трябва да са извън заплащането на служителя, те се използват все повече като конкуренция за привличане на служители – не само като данъчно облекчение.
Трябва да знаете, че има и някои ограничения:

Ако не си на трудов договор, не можеш да получаваш купони – важи както за хората на граждански договори, така и за самоосигуряващи се лица. Фирма, която има задължения към бюджета, които подлежат на принудително изпълнение, не могат да участват. Всичко трябва да се плаща редовно.
Как ще работят електронните ваучери за храна?

Получаваш карта, подобна на тази за банкомат, която отново ще може да се използва за допустимите продукти в бизнеси, които участват в програмата.

Това ще спести средства за всички по веригата – печатане, доставки, раздаване, поръчки и прочие. Няма да можем да използваме картите, за да теглим пари в брой. Просто отиваш, взимаш си каквото може да се вземе с ваучери и плащаш с тази карта.

Leave A Comment