• Home
  • Професор Георги Рачев направи страховита прогноза за времето за идната седмица

Професор Георги Рачев направи страховита прогноза за времето за идната седмица

Професор Георги Рачев направи страховита прогноза за времето за идната седмица

Доста по-динамично време ни очаква втората седмица на август. На доста места ще има валежи, каза пред Би Ти Ви  климатологът проф. Георги Рачев.

Виновникът за това е един огромен антициклон “Оскар”. В него въздухът се върти по часовниковата стрелка, което означава, че над България ще има малко по-хладен въздух, добави той.

Проф. Рачев бе категоричен, че ще вали у нас от утре до понеделник в Западна и Централна България. Температурите ще се понижат с 2-3 градуса, допълни той.

“Има ядра, както в Ахтопол се случи, за 15-20 минути се изсипаха 25 литра на кв. м. Типично за август – сухо, сухо и изведнъж, като се продъни небето, за 5 минути пада обикновено месечната норма”, каза климатологът.

90% от всички пожари в света са заради човешка небрежност, заяви климатологът.

Пожарите, които обхващат особено Източната част на България, са изключително опасни. Особена глупост е да се палят стърнища, обясни той.

Според него градушките са рядко явление в това време на годината, но ако има, ще са символични.

“На морето очакваме малко повече вятър тази седмица. След това сме “закачили слънцата”. Напълно възможно е събота и неделя да превали, но ще е символично, просто да ни стане по-интересно”, каза проф. Рачев.

Leave A Comment