• Home
  • Пръскам растенията с разтвор от мая. Доматите и краставиците ми никога не се разболяват

Пръскам растенията с разтвор от мая. Доматите и краставиците ми никога не се разболяват

Подхранване на доматите и краставиците с разтвор от мая
Преди пет години аз и моята млада съпруга, с парите от сватбата, си купихме не мебели и килими, а къща на село. И никога не съм съжалявал, защото сега прекарваме цялото си свободно време сред природата. Там водим и нашите две малки дъщери. За тях има надуваем басейн, чист въздух без градски смог, преснизеленчуци от градината и прясно козе мляко, което нашата съседка, леля Мара ни продава евтино.
Тъй като имаме малки деца, не използваме никакви химикали в къщата, за да не навредим на тяхното здраве. Нашата съседка по градина ни даде съвети как да отглеждаме плодовете и зеленчуците, за което много й благодарим. Например, благодарение на нейните съвети, аз правя тор за доматите и краставиците от мая. Маята се използва и за превенция на такива сериозни заболявания като фитофтора по доматите и брашнеста мана по краставиците.
Правя следното: Загрявам 3 литра вода до 38 °С (не повече, в противен случай маята ще загуби свойствата си). Разтварям 10 супени лъжици захар и 10 грама суха мая.
Имайте предвид, че съдът трябва да е с по-голяма вместимост от 3 литра.

Оставете за 4-10 часа, като разбърквате разтвора от време на време. Обикновено приготвям разтвора сутрин и вечерта напръсквам растенията в градината.
Вземам една кофа с вода, наливам в нея 7 литра вода и добавям 3 литра мая и я добавям към растенията.
С този разтвор може да подхранвате всички растения.
Краставиците се подхранват на всеки 10-12 дни, доматите и другите зеленчуци – веднъж на всеки 15 дни по литър на всеки корен. Преди подхранване поливам растенията добре с чиста вода, тъй като всяко подхранване се извършва само след добро поливане.
С този разтвор пръскам и листата на растенията, с което ги предпазвам от болести. Защо? Защото маята е гъба, която измества другите патогени и гъбички. Ако използвате разтвора веднъж на всеки две седмици, можете да бъдете спокойни – вашите растения няма да се разболеят и ще забравите каква е това фитофтора.
Ще забележите ефекта след два или три дни – листата на растенията ще станат светло зелени, ще изглеждат по-здрави, самото растение веднага ще започне да расте, активно ще цъфти и ще даде плод.
Кога трябва да направите такова подхранване? Пръскането на листата трябва да се извършва задължително вечер: точно преди залез. Така растението ще има време да абсорбира всички полезни вещества и слънцето няма да изгори листата.

loading…

Leave A Comment