• Home
  • Путин извика на света! Колко ще продължи войната

Путин извика на света! Колко ще продължи войната

[ad_1]

Путин извика на света! Колко ще продължи войната

Руският президент Владимир Путин каза, че цар Петър I през 18-ти век не е завладял нови територии, а е „връщал“ изгубените по-рано от руската държава и добави: „Очевидно и на нас ни се падна да връщаме и укрепваме, и ако ние изхождаме от това, че тези базови ценности формират основата на нашето съществуване, ние със сигурност ще успеем да се справим с предизвикателствата, които ни предстоят,“ заяви руският президент Владимир Путин в реч по повод 350 години от рождението на руския цар Петър I, който е смятан за най-великия владетел в историята на Руската империя, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Това е първото изявление на Путин, което може да се тълкува като допускащо възможността за анексиране на нови украински територии.

На 24 февруари, обявявайки началото на инвазията, Путин каза точно: „Нашите планове не включват окупацията на украински територии“. На 9 юни руският президент говори пред млади предприемачи след изложба, посветена на Петър Велики.

„Това, че трябва да се защитаваме, да се борим, това са очевидни неща. … Почти нищо не се е променило. … Ето, Петър Велики Велики води Северната война в продължение на 21 години. Изглежда, че той беше във война с Швеция, той отне ли им нещо … Той не отне нищо: той върна (територии)“, отбеляза Путин.

През последните седмици прокремълските медии започнаха да подготвят общественото мнение за факта, че т. нар. „специална операция“ може да продължи дълго време и не са определени конкретни срокове за нейния край. В този контекст може да тълкува и споменаването на Путин за продължителността на войната с Швеция.

По време на тази война Петър I анексира територията, на която основава новата столица Санкт Петербург. Путин посочи, че в началото на войната европейските държави смятат тези земи за притежание на Швеция. „Всички я признаха за шведска и от незапомнени времена там са живели славяни заедно с угро-финските народи. Освен това тази територия е била под контрола на руската държава“, подчерта той.

През миналия месец говорителят на Кремъл Димитър Песков заяви, че ще зависи от жителите на райони в Украйна, контролирани от руски войски, да определят бъдещия си статут.

Президентът Владимир Путин пък подписа указ, с който се ускорява процеса за придобиване на руско гражданство на жителите на контролираните от Русия Херсонска област и Запорожието.

Кремъл отговоря отрицателно на въпросите дали инвазията ще има за цел да завземе украинска територия и да промени режима. Неговият говорител Дмитрий Песков каза, че Москва все още смята Володимир Зеленски за президент на страната.

Зеленски заявява, че Украйна ще се бие до победа и се съгласява да проведе мирни преговори с Путин при условие, че руските войски се върнат на позициите си на 24 февруари. Кремъл отхвърля този подход. Войната в Украйна продължава вече 106 дни.

[ad_2]

Leave A Comment