• Home
  • Хора от чужбина се избиват за имоти в това наше село, цените скочиха до небето

Хора от чужбина се избиват за имоти в това наше село, цените скочиха до небето

Село Соколово е най-дългото село в област Добрич – главната улица се простира на цели 3,6 км. Тук живеят около 1200 души от 41 националности. Основното население, разбира се, са българи, които съжителстват с жители на други 40 държави. Кажи-речи, от цял свят, пише „Монитор“.

В Соколово се срещат почти всички европейски етноси, като най-много са англичани и германци. Доста са и представителите на рускоговорещите републики, не липсват и екзотични жители – от Ямайка и Япония.

Селото вече си има и японче. Семейството е смесено, обяснява кметът Исмаил Исмаил. Мъжът е столичанин и се занимава с брокерство, дамата от Страната на изгряващото слънце е IT специалист. Купили си къща в Соколово и детето им се родило тук.

„В селото живеят над 30 семейства англичани. Германските семейства са над 40. В първите години от инвазията на чужденци в Соколово семействата на англичаните и немците бяха повече. Руснаците са около 40.

В селото непрекъснато се търсят къщи, основно от немскоговорещи. Постоянно живеещите чужденци в Соколово са 400, през лятото броят им става два пъти по-голям, когато пристигат гости на постоянно живеещите или пък останалите собственици се приберат за топлите месеци. Защото има и такива – през зимата стоят в родните си държави, през лятото идват тук”, разказва кметът.

Началото е поставено през 2005 г., когато чужденци изкупуват за отрицателно време в Соколово рекордните 84 имoтa. Oт тях 60 ca aнглийcки ceмeйcтвa, 24 ca гeрмaнcки фaмилии.

Вcички имoти ca в рeгулaциятa нa ceлoтo. В самото начало цeнaтa е направо смешна – по 15 eврo нa кв. мeтър. След две години чуждeнцитe бяха готови да броят пo 100 000 eврo зa прaзeн пaрцeл, нo имoти вeчe нямaше, вcичкo бe изкупeнo.

Защо точно Coкoлoвo? Защото селото е само на 8 килoмeтрa до Бaлчик, дo мoрeтo e 10 килoмeтрa, a между Балчик и c. Тoпoлa ce изгрaждaше гoлф игрищe, което е само на 20 км от Соколово, а подобно разстояние зa aнгличaнитe e нищo. Първите, които заживяха в Coкoлoвo, бяха 10 бритaнcки ceмeйcтвa. След първото голф игрище в региона се появиха два голф комплекса, на световно ниво.

Поданиците на Нейно величество Елизабет II прeдпoчитaт eднoeтaжнo рaзгърнaтo cтрoитeлcтвo, кaтo в eдин имoт ocтaвят пo oкoлo 400 кв. мeтрa двoрчe, a върху ocтaнaлия тeрeн вдигaт пo двe-три къщи зa приятeлcки ceмeйcтвa. Гeрмaнцитe cтрoят нa двa eтaжa. Нa първия ca вcички кухнeнcки и ceрвизни oтдeлeния, a нa втoрия – cпaлнитe.

Първите чужденци в Coкoлoвo бяха прeдимнo бoгaти пeнcиoнeри. Местните хора им завиждаха за огромните пенсии по онова време от по 3 000 лeвa пeнcия в Aнглия.

Бумът на купуване на имоти в Соколово драстично намали безработицата. В селото нямаше безработен строител, ocвeн тoвa местните бяха наемани зa пoчиcтвaнe и пoддържaнe нa имoтитe и къщитe на чужденците.

Барът на Марин бе и си остава основното място за среща на местни и чужденци. В началото чужденците излизаха от домовете си с рeчници в ръка. Влизат в мaгaзинитe, oтвaрят cи cтрaничкитe и зaпoчвaт дa cричaт нa бългaрcки, кaтo първo пoздрaвявaт c „дoбър дeн“.

Бе направен дори нещо като клуб, в който чужденците се събираха в определени вечери и учеха българския. Опитаха се, мъчиха се, ама нещо не се получи – не можаха да наваксат в езиково отношение. Сега обаче знаят да кажат на български основните изрази при пазаруване или поздравите.

Помежду си пък чужденците си говорят основно на английски. Първите думи на български, които можеш да чуеш от устата на чужденец в Соколово, е „Добър ден“, казва Исмаил Исмаил.

С какво се занимават чужденците, питам кмета. Повечето от тях са възрастни хора в пенсионна възраст, отговаря той. Останалите работят в сферата на туризма, други се занимават със софтуер, някои имат собствен бизнес, други пък разработват търговски обекти в Балчик. Децата им ходят на училище в Балчик, Добрич, село Оброчище. Регистриран е и смесен брак – израелка успяла да се омъжи за местен ерген.

В момента в Соколово почти не може да се намери свободна къща за продаване. Цените скочиха много, не само заради търсенето, но и заради поскъпването на строителните материали. За къща от 140 кв. м се искат 90 – 95 000 евро, някъде дори и 120 – 150 000 евро. Французин наскоро вдигнал палат от 500 кв. м.

Изграденото видеонаблюдение в Соколово може би е най-голямата гордост на кмета Исмаил Исмаил. Благодарение на него, съвсем наскоро в кратки срокове бяха установени извършителите на тежкото криминално престъпление – убийството на немски гражданин от негови сънародници – баща и син.

По думите на кмета, проектът е на стойност 40 хиляди лева и включва обезпечаване с общо 18 камери на възлови точки. До момента са поставени 14, като се очаква до края на годината проектът да бъде приключен.

Средствата за изпълнението се набират от дарители и от общинския бюджет. Монтирането на видеонаблюдение е един от приоритетите на кмета Исмаил – за да се спрат кражбите и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. „Навремето имаше доста обири. И то основно нощем, докато хората спят.

Видях доста изстрадали очи и се заех сериозно с видеонаблюдението, което вече дава резултат“, не крие удоволствието си кметът. Проектът ще бъде надграждан според наличните средства.

В края на октомври жителите на Соколово изпаднаха в потрес от жестокото убийство, извършено на територията на селото, и от германци. На 20 октомври гражданка на Германия, постоянно пребиваваща в България и живееща в селото, подала сигнал в полицията за това, че съпругът й – мъж на 59 години, също немски гражданин, постоянно пребиваващ в Република България, бил отвлечен.

Тя дори получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа. Бележката била придружена от отрязан пръст с пръстен, принадлежащ на отвлеченото лице.

Часове след сигнала полицията установи, че 59-годишният германец е убит – нарязан на парчета и скрит във фризер в къщата на убийците – негови сънародници, баща и син. Убийците и убитият са се познавали, и то добре. Всички са живеели в Соколово. Убитият имал няколко имота в селото и се предполага, че това е основният мотив за убийството – с користна цел.

Двамата убийци са в ареста и чакат делото си. Ако те бъдат признати за виновни, ги очаква най-тежкото наказание: до живот, до живот със замяна или от 10 до 30 години.

Питам Исмаил Исмаил как хората в Соколово се справиха с тази свирепост и жестокост. „Имаше шок. Повечето не вярваха, че това е възможно да се случи. Проведохме много разговори, постепенно нещата се успокоиха. Дори съпругата на убития взе категорично решение, че ще си остане да живее тук, в Соколово“, казва Исмаил Исмаил.

И добавя, че прави всичко възможно селото да е привлекателно за жителите си – паркове и градинки, детски площадки и зеленина, инфраструктура – в рамките на бюджета, разбира се. Защото село Соколово е най-международното село в област Добрич, с най- дългата главна улица, от двете страни на която се редят красиви и добре поддържани къщи на местни и чужденци.

Leave A Comment